WB en automàtic? Si? Segur?

al final de la pàgina, versió en castellà

   He pensat aquests dies a posar una mica de llum (que ben trobada aquesta...) respecte a com utilitzar el paràmetre WB de la nostra càmera, a veure si me'n surto.


    A continuacióposaré 5 imatges pràcticament iguals (sense cap mena d'art, només perquè és acolorida) fetes de diferent manera per a que veieu perquè és important triar  el WB, i comencem.

Leer más

De fotògrafs, càmeres i megapixels

    (Traducció al castellà al final.  Traducción al castellano al final)   

 

    Avui vull parlar d'un tema controvertit en el mon de la fotografia.

    Es el fotògraf el que fa bona una foto? O potser es la càmera? o igual els megapixels?

    Qui no ha escoltat a algú afirmar que "es clar que fas bones fotos, que amb la càmera que portes es normal..." però es això cert?

 

    No pretenc en aquesta publicació, resoldre un dels grans dubtes del mon de la imatge, però si aportar la meva opinió, i per a començar, desmuntar un dels mites i argument de venda súper utilitzat pels venedors del ram. Els megapixels!

Leer más

Flux de treball en revelat amb Lightroom

      (Al final de la pàgina trobareu el text íntegre en castellà)           

 

      Per començar a treballar importaré al Lightroom les imatges que no descarti directament a la càmera o la pantalla de selecció d'importació. La meva estructura per a endreçar les imatges importades es basa en una carpeta per any, i una subcarpeta per cada dia. Les fotos queden re-nombrades amb el nom, data i numero d'ordre. Hi ha mes sistemes per a endreçar-les, utilitzeu el que us sigui mes entenedor i estalviareu molt temps buscant imatges d'arxiu.

Leer más

Photopills review

    Bé. Doncs aviat farà un mes que tinc ľ aplicació per a fotògrafs Photopills.

   

    Quines han estat les meves impressions?

   

Leer más

Olympus E-M5 Mark II - Perspective Playground 2017

    Avui, i amb l' ocasió de l' Olympus Perspective Playground al recinte de L' Hospital de Sant Pau de Barcelona, he tingut l' oportunitat de fotografiar i posar a prova les capacitats d' una Full Frame com es l' E-M5 Mark II durant una hora i quart.

 

    La primera presa de contacte, no negaré que et deixa una mica fred. Jo estic acostumat a una càmera, que tot i no ser exageradament gran, t' omple la ma, i si anéssim a una full frame Nikon o Canon convencional, encara seria força mes gran, però en aquest cas, es petita com una compacta excepte per l' objectiu que pots tenir muntat. En el meu cas duia un 12 - 40 mm.

 

 

    Per començar, he hagut d' identificar tots els controls, cosa que no m' ha costat massa ja que es força intuïtiva si ja estàs acostumat a càmeres reflex. El que ja m' ha costat mes, son els menús, però un cop li has agafat la simbologia, es força fàcil de dominar.

 

    El primer que he fet es buscar una ISO mitjana, a la que la meva D90 fa fotos acceptables i prou. El resultat, no m' ha desagradat. Es també una càmera molt silenciosa, o si mes no, això m' ha semblat (motiu pel que juntament amb la seva mida, la fa ideal per a fotografia de carrer).

Leer más

Natural vs retocs

    Es ben cert que en el mon de la fotografia, tenim tantes bones fotos com gustos dels fotògrafs. El tipus de processat que li dona una persona pot ser completament diferent al que li dona una altre, i tot i ser la mateixa imatge, semblar dues coses completament diferents.

 

    El que a vegades ens passa, es que ens centrem en el resultat final de la foto, que tot es vegi be, el màxim rang dinàmic possible, no volem perdre detall, sense parar-nos a pensar, que en segons quines ocasions, el mes important, el que li dona tota la força a una imatge, es conservar l' ambient original d' allí on som. En l' exemple que he posat a l' esquerra, es veu prou be el que vull dir.

 

    A la meitat de la dreta, està la foto original i a l' esquerra estan pujades les ombres, l' exposició en general, i baixades les llums altes per a equilibrar-ho tot. S' aprecien molt millor els detalls a la versió processada, però sense cap mena de dubte, s' ha perdut tot l' ambient d' església en penombra.que es pretenia.

    Mes avall us deixo les fotos ampliables i jutgeu per vosaltres mateixos. Les dos son perfectament vàlides. Cada una expressa una cosa diferent. 

    No oblideu comentar el que us sembla cada tipus d' acabat o si teniu algun dubte al final de la pàgina, o a l' enllaç del Facebook.

    

    Càmera integrada al mobil Acer E600, la qualitat, doncs la que hi ha... no dona per mes.

Leer más

Filtres UV si! Filtres UV no!


    Avui parlaré d' un dels temes mes controvertits del mon de la fotografia. Els filtres UV.

   

 

    De tots es sabut que en quan vas a comprar un objectiu nou, o càmera amb l' objectiu del kit, el primer que t' ofereixen a la botiga es un filtre UV.

   

    Motiu? I si tal com surts de la botiga et cau i destrosses la lent?

   

    I per què ha de caure? Tant sapastres som? La qüestió és ficar la por al cos i que acabis adquirint alguna cosa més. Però, us oferiran realment quelcom que valgui la pena, o un simple tros de vidre?

 

 

Leer más

Tauletes gràfiques

    Que es una tauleta gràfica?

   

    Doncs es una pregunta que no em sorprèn massa, ja que fins no fa gaire, jo no en tenia.

 

    La qüestió es: ens serà útil?

 

    Bé, tot depèn del temps que es dediqui a processar i/o retocar les fotos que fem. Està clar que si disparem en automàtic, en format JPG i tot el que fem es passar les nostres imatges a un ordinador o com a molt tocar nivells o contrast, no necessitem per a res una eina com aquesta, tot i no ser de les mes cares en la seva gama amateur.

 

    La gràcia d' aquest aparell, se la trobarem quan processem fitxers RAW i també si us agrada fer retocs o fotomuntatges. 

 

 

    Tots ens hem trobat que volem fer una selecció a una imatge amb el nostre programa d' edició gràfica, i la precisió que ens dona el ratolí o el nostre dit, es mínima, doncs per a això està la tauleta. Aquest aparell consta d' una superfície que respon a la pressió i les traces d' un llapis especial per a la tauleta, que fa que seleccionar o dibuixar sigui tan senzill com fer-ho amb paper i llapis.

 

    Sobre les marques... 

 

    En això com en tot, s' ha de mirar be quina utilitat se li donarà. Si ens deixem guiar únicament per les opinions de la gent, probablement acabarem amb una Wacom, de la que no poso en dubte la seva qualitat, però, si la utilitat que se li ha de donar es a nivell amateur, ja s' obre tot un ventall de marques mes assequibles. 

 

    Jo finalment vaig optar per una Huion 610 PRO, ja que tenia bones critiques, i per un preu lleugerament inferior tenia enlloc d' una Wacom intuos de 18 x 21 cm, una tauleta de 42 x 25 cm. Potser estic errat, però crec que a mes superfície de treball, mes precisió a la pantalla.

 

    Si es cert que les Wacom, amb el preu, t' inclouen la llicencia de dos programes, cosa que al meu parer les encareix, i que personalment, no m' interessava,  ja que ja tinc programa d' edició i retoc, i d' altra banda, les Wacom donen l' opció a configurar les tecles de manera personalitzada en cada programa on s' utilitzarà, mentre que la Huion es mes limitada en aquest aspecte. També es important, que us fixeu que l' aparell sigui compatible amb el vostre sistema operatiu, ja que molta gent, segueix aferrada al Windows XP, i cada cop mes marques deixen de fer productes per a XP i Vista.

Leer más

Com es va fer...

    El mon de la fotografia nocturna i el lightpainting es aparentment un dels mes complicats, però realment, es força mes senzill de fer del que sembla, sempre i quan coneguis els modes manuals de la càmera, i com funcionen les temperatures de color de les llums artificials i les fases de la lluna.

    La intenció d' aquest nou post, es explicar mes o menys pas per pas, com vaig fer aquesta foto per a que aquells que vulgueu, pugueu iniciar-vos en aquesta disciplina. 

    El primer de tot, es que tingueu mes o menys clar, on anireu a fer la foto, com la voleu enquadrar, saber on voleu que estigui la lluna si es que voleu que hi sigui, o l' orientació de la foto, ja que un foto amb orientació est, donarà unes traces d' estels diferents a l' orientació nord.


    Primerament, poso la càmera a ISO 1600 que em donarà una velocitat prou rapida i amb una qualitat relativament bona per a fer els primers càlculs. Com il·luminaré l' escena amb una lot amb llum càlida, trio un WB de 2500 K i així també equilibraré qualsevol contaminació lumínica que em pugui trobar a l' horitzó. I per a acabar els preliminars, calculo la hiperfocal, enfoco i desconnecto l' autofocus per a evitar que cada cop que disparo, intenti enfocar.

    Un cop he fet els ajustaments, començo a provar. Disparo durant uns 40" per veure si el cel necessita mes temps o menys, i ja de pas, il·lumino amb una passada de lot pel primer terme.

    Quan veig el resultat decideixo que duplicaré el temps d' exposició total, independentment del que estigui jugant amb llums, per a que el cel quedi una mica mes clar.

Leer más