Filtres UV si! Filtres UV no!


    Avui parlaré d' un dels temes mes controvertits del mon de la fotografia. Els filtres UV.

   

 

    De tots es sabut que en quan vas a comprar un objectiu nou, o càmera amb l' objectiu del kit, el primer que t' ofereixen a la botiga es un filtre UV.

   

    Motiu? I si tal com surts de la botiga et cau i destrosses la lent?

   

    I per què ha de caure? Tant sapastres som? La qüestió és ficar la por al cos i que acabis adquirint alguna cosa més. Però, us oferiran realment quelcom que valgui la pena, o un simple tros de vidre?

 

 

 

 

    Per norma general a les botigues no especialitzades, o a les grans cadenes fotogràfiques, us oferiran una sèrie de marques que si no esteu mitjanament informats, us poden semblar atractives, però que poden no ser mes que trocets de vidre rodons. Tampoc us heu de fiar excessivament pel preu, ja que si demà em poso a fabricar filtres i els poso un nom del tipus "Excels" i els cobro a 60 € pensareu que son una passada, tot i que segur, tindria mes d' una reclamació.

 

    Heu d' aprendre a distingir si el que poseu davant la lent de l' objectiu té prou qualitat com per a que la pèrdua de nitidesa sigui inapreciable, o si us espatlla les fotos per sistema.

 

    Hi ha un seguit de marques sobre les que destaquen Hoya i B+W les quals fabriquen uns filtres d' una qualitat excepcional, però es clar, el que es bó, es cotitza, i siguem realistes, si et compres una lent d' uns 800 € i vas i li plantes un filtre comprat a les botigues dels xinesos, doncs tant s' hi valdria que haguessis comprat una càmera de rodet d' usar i tirar. Entremig, també hi ha un seguit de marques com ara Kenko, que poden donar un resultat acceptable o no, segons el nivell d' exigència del fotògraf.

 

    El millor per a treure tot el rendiment a una lent, sense cap mena de dubte, es utilitzar-la sense cap filtre al davant, però si us fa por el que li pugui acabar passant, i teniu la necessitat de posar-li un filtre UV, us recomano que estalvieu un parell o tres de mesos, i compreu algun en condicions.

 

    Ara a continuació, posaré 3 imatges que podreu descarregar i veure tant gran com el zoom us permeti, on podreu observar en la part esquerra la foto feta amb filtre i a la dreta la mateixa foto sense filtre. Apart de pèrdues de nitidesa, podreu observar, canvis en les tonalitats dels colors, i fins i tot, canvis en l' alineació de la imatge.

1-    Filtre Soligor Blueline. pèrdua de nitidesa important, canvi en les tonalitats dels colors, i desviació en la imatge (corregida al photoshop). Qualitat al meu parer 0.

2-    Filtre Kenko. Lleugera pèrdua de nitidesa, canvi en les tonalitats dels colors, desviació de l' alineació de la imatge. En aquest cas, no ha estat corregida. Qualitat, si no som gaire exigents un 5, però en macro la pèrdua de nitidesa es inacceptable.

3-    Filtre B+W. En aquest cas, es pot observar una mínima desviació de l' alineació de la imatge, però en quant a nitidesa i tonalitats podríem dir que es inapreciable. Una qualitat excel·lent.